pondělí 19. prosince 2016

BRAMBORAČKA













Bramboračka je jednou z našich nejoblíbenějších polévek. Jak na ni? Jednoduše :)



Potřebujeme:

  • 2-3 brambory,
  • menší cibulku,
  • mrkev,
  • hrášek (měla jsem domácí mražený, stačí i kupovaný mražený) - nemusí být, do klasické bramboračky ani nepatří, ale dcera ty zelené kuličky miluje :)
  • majoránka (sušená, domácí ze zahrádky),
  • česnek,
  • kmín,
  • máslo,
  • sůl.

Postup:
  • na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku; jakmile je lehce dohněda (opravdu lehce), přidáme špetku kmínu, lehce opečeme a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev (my máme mrkev rádi, proto dávám velkou) a společně chvíli opékáme,
  • po chvilce k cibulce a mrkvi přidáme na kostečky nakrájené a oprané brambory, společně promícháme a zalijeme vodou či zeleninovým vývarem (ne z kostky atd.) - po zalití vodou přidávám i hrášek (je na vás, zda dáte, či nikoliv),
  • vše vaříme, tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké,
  • jakmile jsou brambory měkké, zahustím - většinou (a to je nejlepší způsob) zahušťuji nastrouhanou syrovou bramborou nebo (už mám starší - dvouleté - dítko) záklechtkem, což je hladká špaldová mouka rozmíchaná se studenou vodou (zde pozor, záklechtek se lije do vroucí polévky); někdy je však polévka již tak hustá (to když se mi nějaká brambora rozvaří), že už zahustit není potřeba a už jen dochucuji: přidám majoránku rozemnutou mezi prsty, namačkaný česnek dle chuti a podle potřeby lehce dosolím.
Poznámka:
  • vzhledem ke "smažení" cibulky bych (bez soli) dala nejdříve v 8 měsících,
  • pokud budete i solit, potom podávejte nejdříve od roka,
  • k mrkvi lze přidat i petržel, ale my ji moc nemusíme :)

Žádné komentáře:

Okomentovat