pondělí 19. prosince 2016

KARBANÁTKY Z TROUBY S BRAMBOROVÝM SALÁTEM













Rádi byste dali dítku zdravější verzi bramborového salátu? Zkuste ten náš s lučinou a zakysanou smetanou :)




BRAMBOROVÝ SALÁT

Potřebujeme:
  • uvařené a oloupané brambory,
  • jednu menší cibulku,
  • uvařenou mrkev,
  • mražený hrášek a kukuřici (dopředu lehce povařené),
  • polovinu jablka (volte sladší odrůdy),
  • domácí lučinu,
  • zakysanou smetanu,
  • sůl.
Postup:
  • cibulku nakrájíme nadrobno, spaříme (zalijeme horkou vodou a necháme okapat) a dáme do mísy,
  • k cibulce přidáme na kostičky nakrájenou uvařenou mrkev (kdo chce, může dát i syrovou nahrubo strouhanou), lehce povařený hrášek a kukuřici, na malé kostičky nakrájené jablko a vše promícháme,
  • k této směsi přidáme na kostičky nakrájené brambory a opět promícháme,
  • do tohoto zeleninového základu vmícháme domácí lučinu se zakysanou smetanou a řádně promícháme,
  • jakmile je vše spojené, lehce dosolíme.
Poznámka:
  • bez soli lze dát i před prvním rokem věku, určitě bych nedávala dřív, než v 8 měsících,
  • budete-li solit, je bramborový salát vhodný nejdříve od roku věku dítěte,
  • původní recept pracoval pouze s lučinou - ta je ovšem někdy docela hutná (záleží na použitém jogurtu), proto jsem ji smíchala se zakysanou smetanou a výsledek byl také dobrý - vyzkoušejte, uvidíte :)
  • mé dvouleté cácorce jsem do salátu přidala jednu malinkou nakládanou okurku :)

KARBANÁTKY

Potřebujeme:
  • mleté maso (dávám míchané vepřové s hovězím, zdravější varianta počítá pouze s hovězím masem),
  • cibulku,
  • česnek,
  • majoránku,
  • vajíčko,
  • ovesné vločky,
  • kmín,
  • sůl.
Postup:
  • v míse si rozmělníme mleté maso, k němu přidáme na jemno nakrájenou cibulku a jedno celé vejce - vše řádně promícháme,
  • dále přidáme menší hrst ovesných vloček (mohou být předem namočené, je to lepší, i když se mícháním a pečením nacucají samy), opět promícháme a kořeníme - česneku dejte podle chuti, já dala 2 stroužky, v ruce rozemnutou majoránku, lehce kmínu, lehce soli, vše řádně promíchejte,
  • plech vystelte pečicím papírem a na něj klaďte rukou tvarované karbanátky - já využila potenciálu formy na pečení muffinů a maso jsem do ní nacpala :)
  • plech dejte do trouby vyhřáté na 180C a pečte, dokud není maso hotové - ochutnáváme :)
Poznámka:
  • co se týče masa, obecně se vepřové před prvním rokem věku nedoporučuje zejména proto, že výživově organismu moc nedá - proto bych před rokem volila raději jen hovězí,
  • ovesné vločky dávám jako pojivo místo rohlíku namočeného v mléce nebo obligátní strouhanky (jak dává moje máma),
  • obecně bych karbenátky v "hovězí verzi" bez soli dala od cca 8 měsíců věku dítěte, pokud budete solit a použijete jak hovězí, tak vepřové maso, potom podejte kolem prvního roku věku (nedávat vepřové maso před rokem života není dogma - dítěti vepřové maso neuškodí, jen je oproti ostatním druhům masa takové "prázdné").

Žádné komentáře:

Okomentovat