středa 14. prosince 2016

Kaše


Kaše, ach ty kaše. Od dob našich babiček máme v podvědomí to, že kaše se dávají dítěti na noc, aby nemělo v noci hlad, aby se nebudilo a podobně.
Nicméně, kaše určitě patří spíše do první poloviny dne. A proč? Kaše je sama o sobě dost těžce stravitelná, tělo ji zpracovává dlouhou dobu a je plná sacharidů - energie - ideální pro start do nového dne.
Tím, že kaši zařadíte jako první příkrm, dost zatížíte zažívání dítěte, které na takový těžce stravitelný pokrm ještě není připraveno, dítě vlastně nikdy nepoznalo nic než mléko, které je pro něj dobře stravitelné a najednou se mu dostane tohoto betonu. Tím, že budete dávat kaši dítěti na noc, nemá kdy si organismus a trávení dítěte odpočinout, protože tráví těžkou kaši. V noci se má organismus a trávení regenerovat, odpočívat, ale bohužel díky kaši nemůže. Sice si říkáte, že teď je díte zdravé, a nic mu to nedělá, ale lehce se může stát, že v pozdějším věku už bude organismus tímto tak unavený a zdevastovaný, že nebude správně pracovat.

Zařazují se mezi jedny z posledních příkrmů, dle potřeby asi kolem 9. měsíce (klidně i později).
Ukážeme si, že doma dělané kaše nejsou nic složitého a oproti těm instantním, cukry naplněným kaším, jsou také plné cenných živin.

Postup je vlastně úplně jednoduchý. Kaše vaříme ve VODĚ (od roku můžete použít kravské mléko, nicméně nikdy jsem v mléce kaše nevařila, vždy jen ve vodě), popřípadě v rostlinném mléce. Danou surovinu, ze které chceme kaši připravit uvaříme, nic se nestane, pokud surovinu až rozvaříme. Rozmixujeme a hotovo! Dochutíme podle toho, co máme rádi.

Je vhodné suroviny před vařením kaše namočit - jsou pak lépe stravitelné, zejména to platí u vloček.


Rýžová kaše

Na rýžovou kaši používám nejčastěji rýži arborio, jasmínovou nebo basmati, to už ale záleží na vašich preferencích. 


Jáhlová kaše
Jáhly 2x spařím horkou vodou, aby se zbavily hořkosti. Na 1 díl jáhel dám 2 díly vody a vařím 15-20 minut.


Ovesná kaše
Používám jemné ovesné vločky, dají se tak už koupit nebo si ty obyčejné namelete doma na jemno a zaliji vřelou vodou, nechám nabobtnat asi 5 minut. Ovesnou kaši nemixuji, ale pokud dítě nezvládá kousky, klidně namixujte. 



Pohanková kaše

Tuto kaši připravuji z pohankové lámanky, je vhodná pro děti asi od 10 měsíců. Z klasické pohanky se slupkou bych kaši raději nevařila právě skrze ty slupky, které jsou špatně stravitelné a ostrý obal může dětem poškrábat střívko (stejně jako celozrnné potraviny, které se doporučují nejdříve od 3 let). Na 1 díl pohanky dávám 3 díly vody, pokud dítě jí kousky, kaši ani nemusíte mixovat. Vaří se dle množství pohanky, asi 5-7 minut.

 I v lámance můžete sem tam najít takovou černou slupku, raději vyndávám.



Tipy na další servírovaní, vhodnost volte dle věku a zavedení surovin.

Pohanková kaše s medem a skořicí - výborná kaše pro zahřátí do chladných dnů. (od 1 roku)

Jáhlová kaše s medem a zavařeninou z ostružin (od 1 roku)

Ovesná kaše s banánem a arašídovým máslem (od 10-12 měsíců)


Rýžová kaše s rozvarem z manga (od 1 roku)


Ovesná kaše s lesním ovocem a sezamem ( od 9 měsíců)


Kaše z quinoi s bílým jogurtem a rozvarem z borůvek ( od 8-9 měsíců)


Kaše z quinoi s banánem a avokádem (od 8 měsíců)


Nerozmixovaná kaše - jáhly s bílým jogurtem a malinama (od 8-9 měsíců)


Ovesná kaše s datlema a borůvkama ( od 10-12 měsíců)


Jáhlová kaše s banánem, malinami, datlovým sirupem a mandlema (od 1 roku)





Poznámka
- každá kaše většinou potřebuje doředit vodou při mixování.
- kaše dále můžete připravit i z quinoi, amarantu (nedoporučuji jej samotný, má dost zemitou chuť, raději vždy tímto jinou kaši nadstavit), kukuřičné krupice, pohankové krupice,popř. i různé druhy vloček (ječné, žitné, amarantové, quinoové, pohankové, rýžové, .. ) 
- a co tedy na večeři? na večeři nejlépe hustou zeleninouvou polévku, zeleninové placky na sucho, chlebík s nějakou pomazánkou, nebo to, co bylo na oběd, nejlépe bez masa už ale


11 komentářů:

  1. Můžu se zeptat, moc nerozumím těm dílům, kolik je tedy např. množství jeden díl jáhel a 2díly vody?Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, to je takové normování, aby sedělo jakémukoliv množství kaše, to znamená, když chci vařit kaši jen pro dítě, dám 1 skleničku (1díl) jáhel a 2 skleničky (2díly) vody, pokud chci kaše vařit více, dám třeba 1 hrnek (1díl) jáhel a 2 hrnky (2 díly) vody. Je to myšleno tak, aby ty poměry seděli na jakékoliv množství

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasné stránky, také pokukuji po jiných kaších a tohle je paráda! Děkuji za velkou inspiraci jdu do toho!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme Jitko! Držíme palce, ať se vše povede a hlavně, ať chutná!

      Vymazat
  4. Super stránky ukládám a budu vařit.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, mě by zajímalo jestli je nutné rýžovou kaši pak míchat s mlékem MM/UM nebo by stacilo rozvarenou ryzi umixovat s vodou? a Od kolika měsíců se muze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nemusíte míchat ani s jedním, od první kaše je vařím a mixuji jen s vodou. Kaše obecně se doporučují na snídani, která se zavádí až jako jeden z posledních příkrmů, já osobně jsem začala dávat cca v 10-11 měsících.

      Vymazat
  6. Vše pěkně popsaný, akorát ten med..Opravdu silný alergen nevhodný pro malé děti, určitě ne od roka..

    OdpovědětVymazat
  7. Paráda, u druhého dítěte to se stravou docela řeším, hlavne co se týče zdravé výživy. Bezvadné inspirace, dekuji :-).

    OdpovědětVymazat
  8. moc děkuji za inspiraci, za chvíli začínám s příkrmy, tak se to bude hodit :)

    OdpovědětVymazat