čtvrtek 15. prosince 2016

Květák na mozeček s bramborovo-batátovým pyré













Květák na mozeček bylo v mém mládí (dávno již tomu) velmi neoblíbené jídlo. Nemohla jsem ho ani cítit, ani vidět, ani jíst...
Dnes je tomu naopak a tato úprava květáku je u mne oblíbená - zejména díky časové úspoře, protože je jedna-dvě hotovo. A malá si mlaská... :)


Potřebujeme:

  • květák (množství "tak akorát")
  • cibulka
  • vejce 
  • máslo
  • brambory
  • batáta

Postup:
  • ve vodě uvaříme doměkka květák (doporučuji jej předem spařit, zbavíte se tak nadýmavých látek; dalším dobrým tipem, který ke mně doputoval, je ten, že květák vaříme v kastrolu bez pokličky, nebude tak při vaření "smrdět"),
  • na troše másla si osmažíme dozlatova cibulku,
  • na cibulku vložíme uvařený květák, promícháme a lehce (!) pomačkáme,
  • zalejeme rozšlehaným vejcem a mícháme, dokud není vejce opravdu hotové,
  • na bramborové "pyré" si uvaříme brambory a batátu (vše v poměru a množství, které vám vyhovuje), po uvaření přidáme trochu másla a rozmačkáme vidličkou.
Pozn.:
  • vzhledem ke "smažení" cibulky bych pokrm doporučila nejdříve od 8 měsíců, to však pouze v případě, že místo celého vejce dáte 1 - 2 žloutky (celé vejce se dává nejdříve od roku věku dítěte),
  • pokud vynecháte smažení na cibulce a budete rovnou míchat květák s vejcem (resp. se žloutkem), můžete tento pokrm dát i dříve (od zavedení žloutku).

Žádné komentáře:

Okomentovat