čtvrtek 15. prosince 2016

Dortík z červené řepy





















Dnes slavila naše cácorka 2 roky na tomto světě, a protože už bylo dost dortů "Madame Coquette" (který se mi mj. při dceřiných prvních narozeninách krutě nepovedl), zkusila jsem tento "skvost". Je to opravdu skvostný kousek, který neuvěřitelně snoubí chuť červené řepy, sladké domácí meruňkové marmelády a osvěžujícího tvarohového krému.
Na konci receptu uvádím i zdroj, ze kterého jsem čerpala :)


Potřebujeme:

  • 300 g hladké špaldové mouky (T630)
  • 400 g vařené červené řepy
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 2 kávové lžičky jedlé sody nebo kypřícího prášku bez fosfátů
  • 160 ml plnotučného mléka
  • 60 ml oleje
  • 2 kávové lžičky vinného octa nebo citronové šťávy
  • 3 kávové lžičky mleté skořice
  • 40 g holandského kakaa (nebo karobu)
  • šp. soli
  • šp. mletého badyánu
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vrchovatá polévková lžíce kokosového cukru
  • domácí meruňková marmeláda
Postup:
  • do hrnce dejte očištěnou řepu (dala jsem i se slupkou, po uvaření se jí snáze zbavíme) a vařte cca 1 hodinu,
  • po uvaření ji nechte vychladnout, potom oloupejte, nakrájejte na kousky a tyčovým mixerem umixujte dohladka,
  • po rozmixování přidejte k řepě mléko, olej, ocet/citr. šť., med a třtinový cukr - vše řádně promíchejte/promixujte,
  • v jiné míse smíchejte mouku, sůl, skořici, badyán, kakao/karob a sodu/kypř. prášek,
  • obě směsi následně zamíchejte dohromady a pečte v troubě předehřáté na 180C po dobu asi 40 minut,
  • po vychladnutí potřete korpus domácí meruňkovou marmeládou a na ni navrstvěte tvarohový krém, který uděláte smícháním tvarohu, zakysané smetany a kokosového cukru,
  • nechte vychladit v lednici a podávejte.

Pozn.:
  • vzhledem k řepě, která je dost mokrá a těžká a vzhledem k "pouhým" 2 lžičkám kypřidla, je dortík "tužší" konzistence, vypadá jako zdrclý, ale není tomu tak - je opravdu vynikající!
  • dortík je bez cukru (nepočítám-li lžíci kokosového cukru, který není z nejsladších), obsahuje však koření a mléko, které se doporučuje až od cca roku věku dítěte,
  • inspiraci jsem čerpala z blogu Ivanky Mařákové Jak se bavím na mateřské, kde kromě tohoto úžasného receptu najdete i spoustu jiných kulinářských počinů.

Žádné komentáře:

Okomentovat