středa 4. ledna 2017

Domácí lučina (od 8-9 měsíců)


Kolikrát člověk neví, co rychle na večeři nebo si jen tak namazat na chleba. Z domácí lučiny můžete připravit nespočet pomazánek, záleží jen na vaší fantazii, jestli ji sníte jen tak nebo dochutíte podle toho, co má vaše rodina ráda.




Potřebujeme
1 velký bílý jogurt - používám buď Hollandii nebo Pilos z Lidlu - mrkněte na složení, také jej vyrábí Hollandia. 

Postup

1. Nachystáme si mísu, cedník a nějaké plátýnko - používám látkovou plenu.


2. Do pleny dáme celý jogurt.


3. Nahoře utáhneme a zatočíme, dáme do lednice na minimálně 12 hodin vykapat. 


4. Po vykapání můžete jíst buď jen tak nebo dochutit jak je libo. Tipy na servírování naleznete níže. V uzavřené nádobě skladujeme v lednici max 3 dny. 

Tipy na servírování

Rozmixováno s vařenou nebo pečenou červenou řepou


Smícháno s uvařenou a rozmačkanou brokolicí


Smícháno s na jemno nastrouhanou ředkvičkou


Smícháno s žloutky a nakrájenými bílky. 


Poznámka
- lučina jako taková z překapaného jogurtu je vhodná pro děti od zavedení jogurtu (což je většinou kolem toho 8.-9.měsíce)
- pro děti starší, kolem toho 11.-12.měsíce můžete smíchat jogurt se zakysanou smetanou, lučina bude ještě jemnější a lahodnější
- dále ve variacích na pomazánky se meze nekladou, záleží dle preferencí rodiny a tolerancí surovin u dítěte
- pro dospělé můžete jemně dosolit :-)





2 komentáře:

  1. Kolika procentní jogurt to je prosím?

    OdpovědětVymazat
  2. 3,5%, od roku občas můžete zkusit udělat i ze smetanového 10%

    OdpovědětVymazat