středa 18. ledna 2017

"Mléčný řez" (vhodný od 1-1,5 roku)

Nečekejte, že to bude chutnat tak, jako kupované. Nečekejte, že to bude chuťovka do jednoho zubu tak, jako kupované. Tohle totiž chutná sice úplně jinak, ale také děti 1 kousek 100% zasytí. Nehledě na to, že pokud vaše dítě chce jíst to co kamarádi, ale nechcete jim kupovat to, co se prodává - má to stejný vzhled, a to u dětí vítězí. Takže, zvolíte nezdravou kupovanou variantu, která dítě nezasytí nebo zkusíme tuto "hutnou" a zdravou svačinku vyrobit doma?


Potřebujeme
Těsto
2    vejce
1    PL medu
1,5 PL karob/kakao
1    KL prášek do pečiva bez fosdátů
1    KL oleje
3    PL pohankové mouky
2    PL špaldové mouky

Náplň
1 tučný tvaroh
1 KL medu

Postup
1. Vyšleháme si vejce s medem.
2. Přidáme karob (nebo kakao), prášek do pečiva, olej a mouku a vyšleháme. 
3. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem - použila jsem plech 20x30cm, ale příště bych použila nějaký větší, bylo to dost vysoké.
4. Peče se na 180 stupňů asi 10 minut. 
5. Mezitím si ušleháme tvaroh s medem.
6. Vychladnutý plát si nakrájíme na požadované tvary, jednu půlku namažeme vyšlehaným tvarohem a přiklopíme shodnou druhou polovinou, popřípadně si můžeme rozdělit celý plech na půl namazat a přiklopit, dát ztuhnout a až poté krájet. 

Poznámka
- Suroviny jako takové jsou většina vhodné od 1 roku, ale volila bych to až o něco později i vzhledem k většího přítomnosti medu, který je silný alergen, stejně tak je alergen kakao i vejce a jsou doporučovány nejdříve od roku - než tento recept vyzkoušíte, dítě by mělo mít všechny suroviny zavedeno!
- spis nez med bych cerstve rocnim detem volila ryzovy/datlovy/javorovy sirup
- tvaroh se doporučuje také od 1 roku vzhledem k velkému množství bílkovin, které zbytečně zatěžují ledviny a neměl by být podáván moc často. 
- PL = polévková lžíce, KL=kávová lžička



5 komentářů:

  1. Dneska budu zkoušet. Bohužel jsem nesehnala pohankovou mouku :/ myslíte, že můžu nahradit žitnou? Případně nějakou pšeničnou nebo raději nechat celé ze špaldové? Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti omlouvám se za pozdní odpověď určitě nechat spíše celo špaldové neboi použít obyčejnou pšeničnou.

      Vymazat
  2. dobrý den, jaký olej použít, bio slunečnicový? děkuji:)

    OdpovědětVymazat
  3. tak už se peče s obyč. slunečnicovým olejem, jen jsem tedy dala lžíci polévkovou.. uvidíme:) je to pouze na zkoušku pro dospělé, malé je teprve rok. děkuji za skvělé inspirace na této stránce!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj slunečnicový určitě taky může být, pokud ještě nemá zařazené suroviny, tak u malé ještě počkejte, ale pokud už má, tak může lžičku ochutnat. Spíš to chutná jako Míša řez :-)

      Vymazat