středa 22. března 2017

Bulky



Potřebujeme (cca 8 velkých hamburgerových bulek)
100 ml vody
100 ml mléka + trochu navíc na kvásek
20 g droždí
1 vejce
1 KL třtinového cukru
2 PL oleje
1 KL soli
3 hrnky špaldové celozrnné mouky (myslím, že bude fugovat i s klasickou bílou nebo obyč. špaldovou na pečivo)

Postup
1. Z trošky teplého mléka, droždí, cukru a trochu mouky necháme vzejít kvásek.
2. Mezitím si smícháme vodu, mléko, olej, vejce, olej, sůl a pořádně promícháme, aby se vše spojilo.
3. Poté přimícháme vzešlý kvásek a opatrně promícháme.
4. Dále přidáme 2 hrnky mouky a vařečkou či rukou vypracujeme těsto, zbylou mouku přidáváme postupně, možná ani celý hrnek nevypotřebujete, ... Přidáváme a zapracováváme tak, abychom získali pěkné nelepivé těsto.
5. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme aspoň hodinku kynout na teplém místě.
6. Po vykynutí tvarujeme na plech bochánky - osobně je dělám tak, že z hroudy těsta vytahuji do stran a podebírám zpět dospodu, do tvaru kuličky. Potřu rozšlehaným vajíčkem (nebo můžete máslem, či olejem) a posypeme libovolně (mák, sezam, amarant,..)
7. Pekla jsem je asi 20 minut na 180 stupnů, ale pokud je budete dělat menší, stačí určitě i kratší doba, prostě dozlatova :-)

-doporucuji je delat spise mensi nez vetsi..
-jemnejsi budou z bile mouky nebo obyc spaldove, z celozrnne jsou hutnejsi

Žádné komentáře:

Okomentovat