neděle 26. března 2017

Tvarohová bábovka (od 1 roku)


I klasiku jde udělat o něco zdravěji s použitím těch správných surovin, ... Občas si ale dopřejeme super polevu ve formě slaného karamelu, který sice zdravý moc není, ale je ho tam málo, takže si dovolíme jednou "obyčejnou" bábovku povýšit o stupeň lepší chuti.


Potřebujeme

1 tvaroh ve vaničce
1 vejce
1 prášek do pečiva
5 lžic rýžového sirupu
2-3 hrnky mouky (1 obyčejné polohrubé a zbytek špaldové)
1/2 citronu
80g ghí (nebo máslo, toho ale tak 110g )
100ml vody
100 ml mléka
špetka soli

.. a kdo si chce přilepšit tak na polevu
2 PL cukru (použila bych kokosový nebo třtinový, ale do výplaty daleko a doma byl akorát návštěvám bílý do kafe :-))
1 PL medu
3 PL smetany ke šlehání
špetka soli

Postup
1. Vyšleháme vejce se sirupem a poté přidáme tvaroh.
2. Dále si rozpustíme ghí a přidáme k vajíčkům, pořádně promícháme.
3. Přimícháme vodu, prášek do pečiva, mléko, šťávu a kůru z 1/2 citronu a špetku soli.
4. Nyní budeme postupně přimíchávat mouku, první dát 1 hrnek polohrubé a 1 špaldové a pořádně promíchat. 2. hrnek špaldové možná ani nepoužijete celý, opatrně přidávejte po trochách mouku a míchejte - mouku přidávat do té doby, než bude mít těsto hustou, ale stále litou konzistenci.
5. Pekla jsem ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut (mám silikonovou formu, nevymazávám ani nevysypávám)
6. Slaný karamel - dáme do kastrůlku rozpustit cukr, med a počkáme, poté přidáme šlehačku a špetku soli a odstavíme z plotny, ale pořádně mícháme.
7. Polevu nalijeme na VYCHLADNUTOU bábovku, krásně se to do ní vsaje a steče do i od bábovku, takže bude obalená ze všech stran.

Poznámka
- místo tvarohu můžete použít i zakysanou smetanu.
- kdo je zvyklý více sladit, přislaďte, není extra sladká sama o sobě, dodá tomu chuť i ta poleva nahoře - ochutnejte těsto a popř. doslaďte


4 komentáře:

  1. Super recept! Nezkoušela jste dat 2 tvarohy? Klasickou tvarohovou bábovku znám se dvěma tvarohy. A prosím jakou spaldovou mouku jste použila? Díky 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 2 tvarohy jsem nezkoušela dát. Špaldovou používám z Lidlu hlavně (konkretne T630 na sladké pečení) , ale teď jsem vyhrála i špaldovou od Nominalu a ta je taky moc dobrá!

      Vymazat
  2. Tak jsem se na ni těšila a výsledek špatný. Nejdřív jsem po upečení cítila chuť mouky, jako by byla nedopečená. Tak jsem ji šoupla ještě trochu dodělat a je to taková gumová hmota :( Během pečení krásně vyběhla nahoru, ale po vytažení se za chvíli zdrcla. Netušíte i na dálku čím to? :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, to bohužel vůbec nevím, čím by mohlo být, už mi psalo dost lidí, co ji dělalo a nikdo neměl problém (možná s tím že je málo sladká:-)) Já ji dělám doma také dost často, a nikdy problém nebyl..

      Vymazat