úterý 25. dubna 2017

Mrkvovo - jablečný perník

..snadný hrníčkový perník, který chutná výborně


Potřebujeme
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek pohankové mouky (nebo použijte špaldovou)
2 PL lněných semínek (nebo vejce)
1/4 hrnku třtinového cukru (jistě by se dal použít i jen a pouze med)
2PL medu
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1PL kakaa
1KL koření do perníku (používám Perníkové koření mleté BIO od Sonnentor)
1 kypřící prášek do perníku (bez fosfátu - vyrábí např. Amylon)
1 velká mrkev
1 velké jablko

Postup
1. Nejprve si rozdrtíme lněné semínka a zalijeme je asi 10 PL vroucí vody - nebo alternativně si celé semínka zalijeme 10 lžícemi vody, necháme vzniknout gel a poté rozmixujeme. - Pokud budete používat vejce, tak lněné semínko nemusíte - používá ho jako náhradu za vejce.
2. V míse si smícháme mléko, olej, cukr a med a promícháme, popř promixujeme.
3. Přidáme ostatní suroviny, a to mouku, lněné semínko, kakao, koření, k. prášek do perníku a na jemno nastrouhanou mrkev a jablko.
4. Vše pořádně promícháme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (vel plechu asi 35x25 odhadem, no klasický plech :-))
5. Pekla jsem na 180 stupňů asi 30-40 minut, pro jistotu zkontrolujte špejlí, jestli už je hotovo.
6. Vychladnutý perník můžete potřít povidly nebo nějakou dobrou marmeládou.

Poznámka
- vhodnost nejdříve od 1 roku, ale vzhledem k cukru, medu a koření klidně i o něco později
PL = polévková lžíce
KL = kávová lžička

Žádné komentáře:

Okomentovat