sobota 15. července 2017

Domácí tortilly


Kupované tortilly jsou plné ÉČEK a rozhodně je nepovažuji za produkt vhodný pro děti, a asi ani pro dospělé. Doma si udělat tortilly není žádná těžká věc, jak se může zpočátku zdát, navíc si je můžete dát zamrazit a pak už máte vystaráno :-)



Potřebujeme 

Tortilly (asi 10 ks)
400g mouky (dala jsem 150g rýžové a 250g celozrnné špaldové hladké)
120 ml olivového oleje
150 ml vody
1 KL prášku do pečiva
1 KL soli (používám růžovou himalájskou sůl)

Náplň (můžete obměňovat dle své chuti, my jsme nyní měli tuto)
6 ks kuřecích křídel
3 rajčata
1/2 červené cibulky
3 lžíce zakysané smetany (vyzkoušejte tu ve skle "Z Hané" nemá chybu)
pár lístků ledového salátu
hrst čerstvého koriandru
kapka citrónové šťávy

Postup
1. Úprava masa do tortill záleží na vás - já jsem dala upéct křídla do trouby, ale dá se použít i maso, které vám třeba zbylo z obědu z předchozího dne - a jelikož je nyní grilovací sezóna, pro dospělé bych rozhodně volila úpravu na grilu!
2. Připravíme sí náplň to tortil, a to: jemně nasekaná rajčata, smíchaná s kapkou citrónové šťávy, hrstkou jemně nasekaného koriandru, půlkou jemně nasekané cibulky a 3 lžíce zakysané smetany, vše promícháme a dáme do lednice uležet.

3. Příprava tortill:
- v míse smícháme mouku (300g), prášek do pečiva a sůl
- poté přidáme vodu, promícháme, poté přidáme olej a vypracujeme hladké, řídší těsto - pokud máte robota, dejte těsto vypracovat tam, chce to opravdu důkladně, a pokud robota nemáte, tak si hold pár minut zaposilujete, tak, jako já :-) do tohoto poté postupně přidávejte zbytek mouky (třeba ji nepoužijete ani všechnu, ale třeba budete muset i přidat, každá mouka je jiná a jinak saje), až vypracujete nelepivé hladké těsto, může to trvat i 10 minut.
- až je těsto jemné a pružné, naděláme si menší bochánky - já to dělám tak, že z těsta trhám to, co mi vejde do dlaně a udělám kuličku - ze které se poté válí placky
- až budete mít všechny kuličky rozválené na placky (válejte opravdu na tenko, jako papír), na středně silný stupeň dejte na sporák rozpálit pánvičku
- na suchou pánev položte tortillu a chvíli opékejte, že máte obrátit poznáte viz. níže, začnou se dělat po celé ploše bublinky a začne se nafukovat - v té chvíli otočím a opečeme z druhé strany, asi jen už 10 sekund - neopékejte je příliš dlouho - ztvrdnuly by a nezamotáte je - budou se lámat!
- hotovou tortillu dám na talíř a položím přes něj mokrou utěrku (to aby byli pěkně měkké a dali se potom zamotat)

4. Na hotové tortilly položíme lístek ledového salátu, směs z rajčat a koriandru a jedno obrané kuřecí křídlo.
5. Nezoufejte, pokud se vám tortilly lámou, také se mi to jednou stalo, nechte je třeba hodinku přikryté pod mokrou utěrkou a nebo je prostě nebalte, ale jen přehněte a udělejte z nich originální kapsu.

 Na tenko vyválená placka těsta

 až se začnou dělat bubliny a tortilla se začne nafukovat, tak otáčíme nedokonale kulaté placky  :-)))

Hotovo :-)

.. Tak se skvěle vaří se Sklizeno :-)




Poznámka
- tortilly můžete i zamrazit a použít je příště - po vytáhnutí z mražáku je pokropte lehce vodou a dejte do mikrovlnky rozpéct
- kypřící prášek používám ten z vinného kamene od Amylonu - bezfosfátů

2 komentáře:

  1. Myslíte, že by šla udělat i bezlepková varianta(např s kukuřičnou moukou)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si že šla, protože mexičani je dělají také jen z kukuřičné mouky, ale myslím si, že si budete muset pohrát s množstvím mouky, stoprocentně to bude jiné.

      Vymazat