neděle 23. července 2017

Svěží meruňkový dort (vhodný od 1 roku)


Jednoduchý dort nebo řezy, pokud se rozhodnete péct v menším pekáčku.


Potřebujeme (dortová forma o půměru 24cm)
Korpus
125g špaldové mouky
60g kukuřičné hladké mouky 
50 třtinové panely
1 vejce
200ml vody nebo rostlinného mléka
1/2 prášku do pečiva (používám BIO Amylon)
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
Marmeláda dle chuti

Krém
700g přezrálých meruněk
1 měkký tučný tvaroh
6 plátků želatiny

Postup
1. Nejprve si upečeme korpus - smícháme mouky spolu s panelou a práškem do pečiva a promícháme.
2. Přidáme 1 vejce, 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje a vodu, vše společně promícháme a nalijeme do dortové formy.
3. Pekla jsem asi 20 minut na 180 stupňů.
4. Až bude korpus vychladlý, rozpůlíme jej a potřeme libovolnou marmeládou a připravíme si krém tak, že rozmixujeme meruňky spolu s tvarohem - popř. přidejte sladidlo.
5. Dle návodu si připravíme želatinu - do hrnce jsem si do 5 pol.lžic vody dala nabobtnat 6 plátků želatiny - nesmí se vařit, mělo by se za stálého míchání rozpustit do 10ti minut. Jakmile se rozpustí přidáme 2 lžíce krému a pořádně zamícháme, poté celou směs želatiny vmícháme do krému. - přečtěte si však vždy návod na přípravu želatiny, každá může být jiná v přípravě. 
6. Na korpus rozvrstvíme krém a ozdobíme čerstvým ovocem, necháme vychladit alespoň 3 hodiny v lednici.

Poznámka
- kukuřičnou mouku můžete nahradit jakoukoliv jinou, ale tato tomu dává takový odlehčený křehčí nádech
- místo panely můžete použít sladidlo dle své chuti
- místo želatiny můžete zkusit zaexperimentovat a agarem
- do krému můžete použít i sladidlo, já jej nepoužívám proto, že mám ráda nakyslou chuť meruněk



Žádné komentáře:

Okomentovat