čtvrtek 7. prosince 2017

Čokoládové a medové perníčky

Verze zdravějšího vánočního cukroví.


Čokoládové perníčky
Potřebujeme
1 vejce (+1 na potření)
50g třtinové panely
2 lžíce medu
60g másla
30g kvalitní hořké čokolády (70% kakaa)
250g hladké špaldové mouky
2 PL kakaa
2 KL kypřícího prášku do perníku bez fosfátů
1 KL koření do perníku

Postup
1. V míse prošlehejte panelu s cukrem, poté přidejte med, změklé máslo a nastrouhanou čokoládu.
2. Do této směsi přimíchejte mouku, kakao, prášek do perníku, koření do perníku.
3. Vypracujte hladké těsto, které rozválejte na tenký plát.
4. Vykrajujeme perníčky a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem pár minut na 180 stupňů.
5. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.

Poznámky
- recept jsem našla v Albert magazínu - Vánoční speciál 2017, ale poupravila jsem suroviny
- není potřeba moc mouky na pomoučení při vyvalování těsta
- nejsou ihned úplně měkké, je dobré je dát do krabice spolu s rozkrojeným jablkem, aby do pár dnů změkly
- je toho asi na 2 plechy
- třtinovou panelu můžete nahradit třtinovým cukrem nebo například datlovým sirupem, ale u sirupu budete muset přidat mouku, protože by těsto mohlo být lepivé
- hořkou čokoládu nejčastěji kupuji v Lidlu fair trade
- špaldovou mouku také nejčastěji kupuji v Lidlu, je dobrá a za přijatelnou cenu
- kypřící prášek do perníku bez fosfátů kupuji nejčastěji ve zdravé výživě ten od firmy Amylon
- KL kávová lžička, PL polévková lžíce


Medové perníčky
Potřebujeme
80g ovesných vloček
120g špaldové mouky
60g třtinového cukru
1 vejce
1 PL medu
35g ghí (změkklé)
1 KL jedlé sody
1 KL koření do perníku

Postup
1. Nejprve si dáme do mixéru ovesné vločky a rozemeleme na mouku a přendáme do mísy.
2. Do mixéru poté dáme třtinový cukr a rozemele na moučku a přidáme k mouce z vloček.
3. Poté přidáme špaldovou mouku, vejce, med, ghí, sodu a koření do perníku a vypracujeme hladké těsto.
4. Vykrajujeme perníčky, které pečeme asi 10 minut na 180 stupňů.
5. Po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem

Poznámky
- nejsou ihned úplně měkké, je dobré je dát do krabice spolu s rozkrojeným jablkem, aby do pár dnů změkly
- je toho asi na 2 plechy
- bude potřeba ještě nějaká mouka na pomoučení

Poleva na perníčky
- nepodařilo se mi dopátrat se nějaké zdravější, takže je to klasika.. Jediné doporučení je, jí tam prostě dát co nejméně :-)
1 bílek vyšlehat, přidat lžíci citronové šťávy a 140g moučkového cukru a vyšlehat dohromady. 

Žádné komentáře:

Okomentovat