pondělí 5. února 2018

Vepřové maso na mrkvi a fenyklu (vhodné od 10 měsíců)

Obyčejné jídlo, které ale potěší i náročné strávníky.

Potřebujeme (5-6 porcí)
1kg vepřového masa (určitě to ale stejně dobře půjde i s kuřecími stehny, křídly nebo celým kuřetem...)
2 velké mrkve nebo 3 středně veliké
1/2 čerstvého fenyklu
1 lžička drceného kmímu
1 lžička červené papriky
1 lžička soli
2 lžíce rajčatového pyré
1/2 lžičky dobromysli
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 středně veliká cibule

Postup
1. Nejprve si uděláme marinádu, do které maso naložíme, nejlépe nechat odležet přes noc, já jsem jej měla v lednici asi 36 hodin naloženo. Marinádu si připravíme tak, že dáme do misky olej, do něj nakrájíme na hrubo cibuli, česnek, , přidáme kmín, papriku, sůl, pyré, dobromysl a vše promícháme. Do jiné mísy si dáme maso s mrkví pokrájenou na kolečka a fenyklem pokrájeným na hrubo, marinádu na maso vylijeme a pořádně vše promícháme, aby bylo marinádou obaleno maso i zelenina a necháme odpočívat v lednici.
2. Záleží na vás, zda maso necháte vcelku nebo naložíte plátky masa.
3. Já jsem maso nakládala vcelku, po uležení jsem jej přendala do zapékací mísy a pekla asi 1 hodinu na 150 stupňů a dalších 45 minut asi na 20 stupňů. Je potřeba občas i podlít vývarem nebo vodou.
4. Jako příloha byla bramborová kaše. 

Poznámky
- dětem do 1 roku se snažíme vynechat sůl - například maso naložit do jiné mísy a péct v jiném pekáčku
- délka pečení záleží na tom, jak máte maso veliké a jestli jej pečete na plátky nebo vcelku, osobně mám osvědčeno nejprve péct na nižší stupně delší dobu a pak nechat zapéct kůrku, je šťavnatější

1 komentář: