sobota 21. července 2018

Polévka z červené čočky s kořenovou zeleninou















Jednoduchá a rychlá polévka z ingrediencí "co dům dal" :)




Potřebujeme:


  • červená čočka loupaná,
  • střední cibule,
  • mrkev,
  • petržel,
  • celer,
  • majoránka,
  • 1-2 stroužky česneku,
  • pepř,
  • sůl,
  • máslo/sádlo/ghí,
  • voda/vývar.

Postup:
  • na vybraném tuku do světle hněda opečeme nadrobno nakrájenou cibuli,
  • na ni přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu v libovolném poměru,
  • chvíli mícháme a nakonec vsypeme námi zvolené množství červené čočky;
  • zamícháme, lehce osolíme, případně opepříme a zalijeme vodou či vývarem, přikryjeme pokličkou a vaříme;
  • po zhruba půl hodině vaření sejmeme kastrol z plotny a polévku rozmixujeme ponorným mixerem;
  • ochutíme majoránkou a česnekem, případně jinými dochucovadly, na které jsme zvyklí;
  • tuto polévku jsem servírovala se zlehka opečeným domácím uzeným.

Poznámka:
  • vzhledem k použití soli, pepře a celeru doporučuji podávat nejdříve od roka věku dítěte;
  • cíleně neuvádím množství použitých surovin, vždy dávám od oka - většinou z kořenové zeleniny převládá mrkev, protože dělá polévku sladší a starší dcerce tak více chutná;
  • tato polévka se mi osvědčila při boji s bacilem - vždy, když jde na dceru nachlazení, vařím tuto polévku, protože ji postaví na nohy; největším pomocníkem v boji proti chorobám jsou však stále silné masokostní vývary, proto ji v době nemocí nevařím z vody, ale z vývaru.

Žádné komentáře:

Okomentovat