pondělí 6. srpna 2018

Pečená povidla bez míchání

Recept, který mi přišel od babičky emailem, jsou na něj samé výborné ohlasy a je opravdu výborný, doporučuji zkusit


Potřebujeme
2kg omytého a vypeckovaného ovoce – švestky (ale budu zkoušet i hrušky nebo jablka)
2 lžíce octa
250g třtinového cukru (záleží na vás zda použijete více)
4 lžíce rumu
1 lžička skořice
4 hřebíčky rozdrcené
1 lžička pektinu*
2 lžíce kyseliny citronové*
Postup
 1. Do pekáčku si dejte pečící papír a na něj rozprostřete ovoce, které promícháte s 2 lžícemi octa.
2. Dejte do rozehřátí trouby na 250 stupňů na horkovzduch na 20 minut - pečeme na 225 stupňů.  NEMÍCHAT!
3. Po 20-ti minutách zasypeme ½ cukru a opět dáme do trouby na 20 minut. NEMÍCHAT!
4. Po 20-ti minutách zasypeme zbytkem cukru smíchaného s pektinem a kys. citronovou (viz. poznámka, kyselina ani pektin nebyli v původním receptu, dávám pro jistotu na zhoustnutí a proti plísni)a dáme do trouby na 30 minut a stáhneme teplotu na 200 stupňů. NEMÍCHAT!
5. Přendáme do vhodné nádoby na mixování (tyčový mixér), přidáme skořici, hřebíček  a rum a rozmixujeme.
6. Horké plníme do skleniček a otočíme dnem vzhůru – v původním receptu bylo doporučení ještě zalít před zavíčkováním rumem – ten jsem nedávala jelikož jsem dala pektin a kys. Citronovou, tak snad to vydrží)



 Poznámky
- z tohoto množství byly 4 skleničky menší (asi o objemu 330ml)
- v původním receptu bylo 300-500g cukru, mě bohatě stačilo tolik, kolik jsem dala zde do receptu
- použití povidel jak jste zvyklý nebo k namazání na palačinky, chleba... 
      *Nebyli v původním receptu, dala jsem navíc kvůli zhoustnutí a trvanlivosti - ale měli by vydržet i bez toho. 


Žádné komentáře:

Okomentovat